Popularne posty

piątek, 18 listopada 2011

ZIOŁA SZWEDZKIE & KIEDY I JAK STOSOWAĆ (I)

MAŁE ZIOŁA SZWEDZKIE: 10g aloesu*, 5g mirry, 0,2g szafranu, 10g liści senesu, 10g kamfory**, 10g korzeni rabarbaru, 10g korzeni kurkumy, 10g manny, 10g triaku, 5g korzeni dziewięćsiłu, 10g korzeni arcydzięgla.
*Zamiast aloesu można zastosować także korzeń goryczki lub sproszkowany piołun.
**Powinna być używana tylko naturalna komfora.
Zioła szwedzkie nastawia się z 1,5l 38-40% żytniówki lub dobrej wódki owocowej w 2l butelce z szeroką szyjką i pozostawia na 14 dni w słonecznym miejscu lub w pobliżu pieca. Nalewkę należy codziennie wstrząsać, również przed przecedzeniem części do małej butelki i przed użyciem. Pozostała część ziół zalanych wódką może być przechowywana przez dowolny okres. Otrzymanym płynem wypełnia się małe butelki i przechowuje w chłodzie dobrze zamknięte. Tak więc można przechowywać ten eliksir przez wiele lat. Im dłużej stoi, tym jest skuteczniejszy.
1. Częste wąchanie szwedzkich ziół, zwilżanie nimi czubka głowy lub przykładanie na głowę ściereczki zmoczonej w ziołach usuwa bóle i zawroty głowy, wzmacnia pamięć i usprawnia funkcje mózgu.

1 komentarz:

  1. Najlepsze zioła szwedzkie są tylko i wyłącznie Marii Treben. Znajdziesz je na stronie www.artmade.pl

    OdpowiedzUsuń