Żurawinę znamy przede wszystkim jako doskonały dodatek do pieczonego mięsa i serów pleśniowych. jednak jak się okazuje powinniśmy ściągać po nią nie tylko z powodu walorów smakowych. Żurawina to cenne żródło witaminy C. Podnosi też poziom dobrego cholesterolu. Jednak co najważniejsze w żurawinie zawarte są substancje antirakowe. Kolejne badania naukowe przeprowadzone na żurawinie potwierdzają, że ten czerwony owoc ma bardzo dużo leczniczych właściwości i wykorzystywanie go przez medycynę ludową od niepamiętnych czasów ma głębokie uzasadnienie.
Popularne posty
-
Składniki: 1 cytryna, 1 torebka herbaty rumiankowej. Umytą i sparzoną cytrynę pokroić ze skórką w plasterki i włożyć do kupka. Dodać t...
-
W emaliowanym naczyniu delikatnie podgrzać ocet jabłkowy (nie trzeba go rozcieńczać z wodą). Weż ściereczkę, zamocz ją w ciepłym occie i prz...
-
Do 1/4 szklanki gorącej wody wlejcie sok wyciśnięty z jednej cytryny i dodajcie 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Składniki mieszajcie do uzyskani...
-
MAŁE ZIOŁA SZWEDZKIE : 10g aloesu*, 5g mirry, 0,2g szafranu, 10g liści senesu, 10g kamfory**, 10g korzeni rabarbaru, 10g korzeni kurkumy, 10...
-
Nanieś rozgniecionego banana o konsystencji jednolitej masy kremowej na twarz. Pozostaw na 15-20 minut. Zmyj najpierw ciepłą, a następnie zi...
-
Do pielęgnacji okolic dekoltu często stosuje się miostymulację. Zabieg polega na tym, że dekoltu, pleców i bocznych mięśni klatki piersiowej...
-
Składniki: 2 szklanki zmielonej kawy, 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki oliwy z oliwek. Przygotowanie: Zmieszaj wszystkie składniki; miesz...
-
Cebula jest tak pospolitym składnikiem wielu dań, że przestaliśmy zwracać na nią uwagę. Tymczasem naukowcy z Hokkaido Tokai University w Jap...
-
Zagotuj garść suszonych kwiatów w 1/2 szklanki oliwy z oliwek i odstaw na 20 minut. Przecedż płyn przez filtr, dociskając kwiaty. Dodaj 3 ...
-
W Rosyjskiej medycynie ludowej znana była maść z tartych jabłek zmieszanych z masłem niesolonym. Smarowano nią różne otarcia i spękania skór...
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz